Semnificatia colivei

Coliva este adusa de credinciosi la biserica spre sfintire, in cinstea sfantului zilei, in ziua onomastica a cuiva sau pentru usurarea sufletelor celor adormiti. Coliva este elementul principal, necesar pentru pomenirea mortilor. La toate evenimentele de pomenire a mortilor, crestinul trebuie sa faca o coliva pe care s-o aduca la biserica impreuna cu o sticla cu vin, pentru a fi sfintite.

            Coliva traditionalaeste realizata din boabe de grau, de care Mantuitorul Hristos s-a folosit prin exemplul bobului de grau pentru a prevesti Invierea Lui din morti: Coliva simbolizeaza Biserica, adica toti crestinii, uniti de aceeasi credinta in Dumnezeu. In timp ce in biserica se canta „Vesnica pomenire” credinciosii tin coliva impreuna cu preotul si o leagana de sus in jos. Cei care nu pot atinge platoul colivei, ating cu mana pe cei din fata lor. Cei din randurile din spate fac acelasi lucru si practic toti se unesc atingand coliva. Unirea lor simbolizeaza adunarea Bisericii, toti membrii ei botezati, vii sau adormiti, iar coliva, in acel moment, simbolizeaza sufletul celui adormit care se ridica la cer spre Dumnezeu. Credinciosilor uniti spre atingerea colivei arata ca Biserica, prin toti membrii ei, aduce inaintea lui Dumnezeu sufletul celui adormit si-L roaga sa-l ierte si sa-l primeasca in Imparatia Cerurilor, precum si pomenirea permanenta in rugaciune pe care Biserica o va face de acum inainte pentru cel trecut in alta lume.

            Coliva, facuta din grau fiert, indulcita cu miere sau cu zahar, inchipuie insusi trupul mortului, deoarece hrana principala a trupului omenesc este graul, din care se face painea. In trecut mereu coliva era facuta de femeile din casa, insa in prezent se pot face comenzi coliva la orice cofetarie care dispune de acest produs printre cele comercializate. (coliva bucuresti sector 1,2,3,4,5)

            Coliva este vazuta totodata si ca o expresie materiala a credintei noastre in nemurire si inviere, deoarece Domnul a infatisat boabele de grau ca simboluri ale invierii trupurilor: dupa cum acestea incoltesc si aduc roade si initial trebuie sa fie ingropate in pamant si sa putrezeasca, tot asa si trupul omenesc mai intai se ingroapa si putrezeste, pentru ca sa invieze apoi intru nestricaciune.

            Dulciurile si ingredientele care intra in compozitia colivei reprezinta virtutile sfintilor sau ale raposatilor pomeniti ori dulceata vietii celei vesnice pe care nadajduim ca a dobandit-o mortul.

           

Reteta de coliva

            Ingrediente: 1 kg de arpacas (orz macinat dur), dar se poate folosi si grau pisat, 2 cesti de stafide, 2 cani de nuca rasa, 2 cesti cu miere, o lingurita de scortisoara, coaja de la o lamaie si de la o portocala, 500 g de zahar, 1 fiola esenta de vanilie, 1 fiola esenta de rom, o lingurita de sare; pentru ornat: pesmet de paine sau biscuiti, cacao, bomboane colorate, miez de nuca
            Preparare: se spala graul de 9 ori in apa rece. Se inmoaie stafidele in apa cu rom. Se pune graul la fiert in 2 litri dea apa si se lasa pana cand s-a inmuiat bine si a inflorit bobul. Se poate pune si la cuptor.  Se ia de pe foc si se lasa la racit. Ca sa nu faca coaja deasupra, se acopera cu un prosop curat umed. Peste cateva ore sau a doua zi se pune iar pe foc. Apoi se adauga sare, nuca rasa, coaja de lamaie, stafidele si mierea, amestecand bine. Se mai lasa putin pe foc si apoi se lasa la racit. Daca nu este destul de dulce, se mai adauga zahar. Daca e prea moale, se mai adauga pesmet. Se pune pe platou si se modeleaza cu un cutit cu lama lata, inmuiat in apa. Se presara cu pesmet de paine sau biscuiti si se orneaza cu cacao, bomboane, nuca.

 

 

 

The following two tabs change content below.

Marcu Florin

Comunicatele companiei Marcu Florin (vezi toate)