Piese moto OEM sau aftermarket? Ce aleg?

piese-moto-oem

In fiecare an vine un nou sezon de caldura si mereu vin aceleasi intrebari: Unde merg vara aceasta cu motocicleta? La ce adunari de motociclete sa particip? Ce piese moto sa folosesc pentru revizia din acest an?

Nu stiu unde ai de gand sa te plimbi sezonul acesta, dar stiu ca pui pret pe motocicleta ta, pe bijuteria ta pe doua roti. Din acest motiv tind sa cred ca vrei sa folosesti doar piese moto de cea mai inalta calitate.

Dar oare merita sa faci efortul financiar pana la pragul pieselor OEM, indiferent de tipul acestora?

Ce inseamna piese moto OEM?

Piesele moto OEM (Original Equipment Manufacturer) sunt vestitele piese pe original. Acele piese care de obicei se afla in capatul listei, cu cel mai mare pret. Daca la masini discrepantele de pret pot fi uriase, atunci cand vorbim de piese moto diferenta de pret nu mai este atat de mare, mai ales daca gasesti un magazin online specializat pe asa ceva.

In esenta, piesele OEM (sau pe original) sunt construite dupa standardele de calitate atunci cand motocicleta a iesit de pe portile fabricii. Piesele OEM nu sunt neaparat mai slabe sau mai performante decat piesele aftermarket, dar cu siguranta sunt facute sa reziste minim cat perioada de garantie.

Mai mult decat atat, asigura ca performantele sunt in parametrii normali de functionare ai motocicletei. Daca pui frane prea slabe, risti sa faci accident. Daca pui frane prea puternice pentru model, risti ca motocicleta sa ramana pe loc dar tu sa zbori inainte. Pe cand daca folosesti piese moto OEM ai parte de acel echilibru perfect, gandit de catre constructor.

Care este avantajul pieselor aftermarket?

Daca nu ai bani de piese moto OEM, automat vei merge pentru aftermarket. Dar nu totul se rezuma aici. Piesele OEM sunt facute pentru parametrii standard ai motocicletei, dar daca vrei sa treci la nivelul urmator, atunci poti apela doar la piese aftermarket.

Indiferent ca vorbim despre anvelope de o calitate mai buna sau de o pompa de benzina de capacitate marita, piesele aftermarket intotdeauna vor fi acolo pentru a satisface dorintele pasionatilor de tuning. Iar atunci cand ai o motocicleta, mi se pare aproape imposibil sa nu te atingi de motor si sa il lasi stock, ca de la mama fabrica.

La final de zi si inceput de revizie, conteaza ce asteptari ai si cat de mult iti permite bugetul, daca iti permite sa iti cumperi piese moto OEM sau nu, sau piese aftermarket menite sa iti sporeasca performantele motorului. Ce nu iti recomand in schimb sub nicio forma este sa cumperi piese aftermarket ieftine. Nu e doar vorba ca “atat ai dat, atat face”, ci este vorba si de siguranta ta in trafic si in aventurile tale pe doua roti.

The following two tabs change content below.