Kinetoterapia – adjuvantul perfect pentru sanatate

kinetoterapie

Kinetoterapie, ortografiata si chinetoterapie, denumita si chineziterapie sau kinetologie medicala este un tip de gimnastica medicala, care inseamna, etimologic, terapia prin miscare. Se foloseste pentru recuperare medicala si consta, pe langa efectuarea unor exercitii, intr-un ansamblu de tehnici si metode aplicate in functie de fiecare persoana si afectiunea pe care o prezinta.

Kinetoterapia face parte din medicina fizica si studiaza mecanismele neuromusculare si articulare care ii asigura omului activitatile motrice normale. Are la baza miscarea efectuata prin programe de recuperare medicala bine structurate, ce au ca scop refacerea unor functii diminuate.

Programele de kinetoterapie sunt special concepute tinand cont de constitutia pacientului, varsta, afectiunea pe care o are, tipul de activitate pe care il desfasoara, stadiul de evolutie a bolii, existenta altor afectiuni. In cadrul programelor fiecare pacient este abordat individual, beneficiaza de supraveghere specializata din partea unui kinetoterapeut.

Important atunci cand ai nevoie de o recuperare medicala eficienta este sa alegi un cabinet de kinetoterapie cu personal calificat si instruit in domeniu.

Din punct de vedere al pasilor care se efectueaza in vederea aplicarii cu succes a kinetoterapiei, un specialist va folosi urmatoarea abordare:

ü  Evaluare initiala amanuntita a pacientului

ü  Elaborarea unui program de recuperare/profilaxie specific

ü  Efectuarea cu regularitate a sedintelor de kinetoterapie

ü  Indrumarea pacientului sa efectueze lucru individual in afara sedintelor

ü  Reevaluare periodica pentru a putea monitoriza rata de progres si a ajusta constant programele de recuperare folosite.

Obiectivele tratamentului kinetoterapeutic

Principalele obiective ale tratamentului kinetoterapeutic sunt urmatoarele:

ü  Relaxarea

ü  Corectarea posturii si aliniamentului corporal

ü  Cresterea mobilitatii articulare

ü  Cresterea fortei musculare

ü  Cresterea rezistentei musculare

ü  Cresterea coordonarii, controlului si echilibrului

ü  Corectarea deficitului respirator

ü  Antrenamentul la efort

ü  Reeducarea sensibilitatii

Din punct de vedere al eficientei, kinetoterapia reprezinta un adjuvant major in promovarea unei stari optime de sanatate in randul populatiei. Atunci cand se vorbeste despre kinetoterapie, prima referire tine in mod direct de latura de recuperare medicala.

The following two tabs change content below.