De ce ar trebui sa iti cumperi tuburi led?

tuburi led

Mai intai de toate ce este led-ul?

Led este un termen provenit din limba engleza ce inseamna de fapt dioda semiconductoare ce emite lumina la polarizarea directa a jonctiunii. Adica, un led este o sursa mica de lumina, de cele mai multe ori insotita de un circuit electric ce permite modularea formei radiatiei luminoase.

tuburi led

Aceste tipuri de dispozitive de iluminare sunt folosite in general pentru luminile indicatoare ale aparatelor electrice insa aceasta tehnologie a inceput sa fie din ce in ce mai folosita si in cazul iluminatlui masiv, luand forme variate, de la tuburi led la alte dispozitive cu led.

Tuburi led vs tuburi fluorescente

Tuburile led protjeaza eficient mediul inconjurator

In primul rand, pentru cei ce vor sa aibe o casa cat mai “verde”, este bine de stiut ca tuburile led comparativ cu cele fluorescente sunt mai prietenoasecu mediul din doua puncte diferite de vedere.

Primul, referitor la consum, se bazeaza pe faptul ca pentru producerea unui MegaWatt se emit 430kg de CO2 in atmosfera fapt din care rezula ca pentru o cantitate mai mica de curent produsa se eibereaza o cantitate mai mica de CO2 in aer. Deci, avand in vedere ca un tub led consuma mai putina energie decat un neon automat va genera mai putina poluare conexa.

Cel de al doilea element concludent se refera la pericolul pe care il reprezinta acestea pentru mediu in eventuala cauza in care sunt manipulate in mod defectuos. Astfel in cazul unor tuburi led care se sparg poluarea este minora, tinzand spre 0, fata de situatia in care un neon s-ar sparge si ar elibera in aer toti compusii chimici din componenta sa.

Fiabilitatea tuburilor led

Desi costul unor tuburi led este mai mari decat al neoanelor traditionale (in prezent nu cu mult), diferenta dintre acestea cand vine vorba despre durata de viata este considerabila. Astfel, in cazul celor bazate pe tehnologia cu fluor duarata de viata poate ajunge la 10.000 ore comparativ cu cazul unor tuburi led ce pot ajunge si la 60.000 de ore de iluminare.

Caldura emisa de tuburile led

Un alt segment unde tehnologia led invinge din nou tabara celor fluorescente este privitor la caldura emisa.

In acest sens, neoanele emit o cantitate destul de mare de caldura ce este direct proportionala cu durata de functionare in timp ce tuburile led nu emit caldura. Acest lucru face ca aceasta tehnologie sa fie o sursa potentiala de incendiu in minus si anuleaza riscul de accidentare in posibila situatie in care un copil, de pilda, ar atinge aceasta sursa de lumina.

The following two tabs change content below.