Ce face osteodensitometrie pentru sanatatea ta este important!

osteodensitometrie

Este binecunoscut ca osteodensitometrie sau dexa este cea mai utilizata metoda in evaluarea densitatii osoase. In general aceasta consta intr-o simpla investigatie in care pacientul este supus unui numar relativ mic de radiatii in comparatie cu cantitatea emanata in alte tipuri de radiografii. Zonele principale in care aceasta analiza a oaselor este efectuata sunt la nivelul a doua regiuni invecinate: soldul si coloana vertebrala. Chiar daca boala numita osteoporoza afecteaza integul schelet osos, aceasta procedura efectuata doar intr-o zona identifica prezenta bolii oentru toate regiunile anatomice. Osteodensitometrie este reprezentata ca fiind o investigatie imagistica foarte performanta, care foloseste radiatii X, pentru determinarea densitatii si a rezistentei osoase:

  • Investigatia este nedureroasa, neinvaziva si nu necesita injectii;
  • Pacientul poate manca normal in ziua examinarii;
  • Dupa administrarea unei substante de contrast (pentru urografie, tomografie computerizata, tranzit baritat, rezonanta magnetica etc.), este indicat sa treaca cel putin 3 saptamani de la procedura respectiva;
  • Examinarea nu se poate realiza femeilor insarcinate.

osteodensitometrie

Beneficiile investigatiei de Osteodensitometrie

Instrumentul cu ajutorul caruia se realizeaza aceasta investigatie, numit Osteodensitometrul Lunar Prodigy Primo furnizat de General Electric, dispune de un fascicul evantai, si detector tip CZT (cadmiu-zinc-telurit), cu detectie direct digitala, avand beneficii precum: Viteza mare de scanare; Calitatea buna a imaginii (fidelitate si rezolutie); Precizie si acuratete; Dimensiunile mesei de scanare confera beneficiul examinarii unor pacienti cu greutate corporala de pana la 160 kg; Dozele de iradiere sunt foarte scazute; Examinarea se poate efectua la diverse nivele: sold, coloana vertebrala lombara, antebrat.

De ce este necesara efectuara unei astfel de investigatii?

Se mai pune inca o problema in discutie. Osteodensitometrie nu doar ca este folositoare, ci este chiar necesara.

Pe langa faptul ca osteoporoza poate afecta un numar ingrijorator de persoane, aceata nici nu prezinta simptome.

Astfel ca este nevoie de o anumita procedura care sa ii ajute pe medici sa depisteze aceasta boala din timp.
Din fericire aceasta solutie este disponibila pe piata si este cunoscuta sub numele de osteodensitometrie si dexa. Aceasta procedura nu are o durata mare, putand fi realizata fara nicio problema in doar 15 minute.

Trebuie sa ai in vedere ca nu trebuie sa iei comprimate pe baza de calciu inainte cu 24 de ore. Acestea iti vor putea afecta rezultatele foarte mult si nu vor fi de o acuratete mare.

Chiar daca nu este folosita cu acest scop prea des, investigatia dexa poate fi folosita si de catre atleti!

Procedura se poate realiza extrem de repede si nu este dureroasa. Pune sanatatea pe primul loc si urmeaza indicatiile medicului specialist.

The following two tabs change content below.