Carlsberg a recreat prima bere lager de calitate, folosind drojdia pura, care a revolutionat in 1883 industria mondiala a berii

Carlsberg Re-brew

·         Carlsberg a recreat prima bere lager de calitate, cunoscuta drept parintele acestui tip de bere, folosind ingredientele si reteta autentica de la 1883

·         In cadrul unui eveniment exclusiv organizat in Bucuresti, invitatii Carlsberg au putut degusta berea recreata dupa reteta originala, Carlsberg Re-brew

·         Acum 140 de ani, in cadrul Laboratorului de Cercetare Carlsberg, prof. Dr. Emil Chr. Hansen a descoperit metoda de purificare a drojdiei, care a marcat o noua etapa in evolutia berii la nivel international

 

Bucuresti, 15 noiembrie 2016 – Prima bere lager de calitate din lume, care a revolutionat industria mondiala a berii, a putut fi degustata in cadrul unui eveniment exclusivist organizat in Bucuresti, marcand totodata si aniversarea a 140 de ani a Laboratorului de Cercetare Carlsberg. Expertii Carlsberg au reusit sa reproduca ceea ce este considerat a fi parintele berii lager moderne folosind drojdia pura originara, care a supravietuit surprinzator, timp de 133 de ani, intr-o sticla de bere din vechile pivnite ale fabricii.

In 2015, oamenii de stiinta de la Laboratorul Carlsberg au facut o descoperire extraordinara in vechile pivnite ale Carlsberg din Copenhaga, Danemarca – au gasit una dintre primele beri produse in 1883 din drojdia pura originara. Dupa un an de cercetari intense, ei au reusit sa extraga celule de drojdie vii din acea sticla.

Pentru a sarbatori a 140-a aniversare a Laboratorului de Cercetare Carlsberg, oamenii de stiinta si berari remarcabili din cadrul laboratorului au reprodus prima bere lager de calitate din lume in maniera cea mai autentica, folosind drojdia pura originara si respectand cu rigurozitate reteta, ingredientele si tehnicile de productie din 1883, prin proiectul Carlsberg Re-brew.

Erik Lund, Maestru Berar al Laboratorului Carlsberg, prezent la ceremonia de degustare din Bucuresti, care a avut loc aseara, declara: „Desi nimeni nu credea ca este posibil, am reusit sa izolam drojdia pura originara din sticla gasita. Totodata, intreg procesul de refabricare a fost unul foarte provocator, pentru ca aveam un singur lot de materii prime si nu ne puteam permite sa facem nicio greseala.”

Pentru prima oara in mai bine de o suta de ani, invitatii evenimentului organizat de Carlsberg au putut degusta o bere care nu numai ca este precursoarea majoritatii tipurilor de bere lager de astazi, dar care face totodata dovada unora dintre capabilitatile unice ale Laboratorului de Cercetare Carlsberg.

Shachar Shaine, Presedinte URBB, producatorul Carlsberg in Romania, adauga: “Suntem extrem de recunoscatori sa avem in portofoliu parintele berii lager de calitate si una dintre cele mai apreciate beri din lume, in prezent. Activitatea Laboratorului si a Fundatiei Carslberg inca de la infiintare este una de excelenta, pe care ne mandrim sa o ducem mai departe pe plan local, cu atat mai mult cu cat Fundatia s-a dedicat cercetarii in domenii de impact, care depasesc granitele pietei de bere”.

Fundatia Carlsberg, a fost infintata in anul 1876 de J.C. Jacobsen, pentru a administra Laboratorul Carlsberg si a sustine cercetarea stiintifica. Fundatia Carlsberg a devenit proprietarul Fabricii de Bere Carlsberg in 1888, iar astazi detine 30,3% din actiunile Grupului Carlsberg. Incasand anual dividende de la Carlsberg A/S, fundatia este capabila sa sprijine activ cercetari inovatoare in domeniul stiintelor naturale, sociale si umaniste. Afla mai multe la www.carlsbergfoundation.dk

Descoperirea drojdiei pure, care a revolutionat industria mondiala a berii

Pe vremuri, fabricarea berii era un proces imprevizibil, din care adesea rezulta o bere imposibil de baut ca urmare a fenomenului  ce se numea „maladia berii”. Totusi, in 1883, Laboratorul de Cercetare Carlsberg a revolutionat industria berii prin descoperirea inovatoare a drojdiei pure, care a facut posibila obtinerea unei beri de calitate din fiecare lot de productie.

Intrucat maladia berii era o problema foarte raspandita pe atunci, Carlsberg a oferit drojdia pura, denumita Saccharomyces Carlbergensis, in mod gratuit celorlalti producatori de bere, devenind parintele berii lager de calitate. Astazi, majoritatea tipurilor de bere lager din lume, inclusiv principalele marci internationale, isi au originea in acea descoperire a drojdiei pure.

“Fara aceasta drojdie nu am avea acest tip de bere care reprezinta acum 90% din piata mondiala a berii”, a declarat Martyn Cornell, renumitul istoric britanic specializat in domeniul berii.

Laboratorul de Cercetare Carlsberg este renumit pentru cateva dintre inventiile extraordinare din secolul trecut, cum ar fi metoda profesorului doctor Emil Chr. Hansen de purificare a drojdiei, inventarea scarii pH-ului, conceptul de structuri proteice si caracterizarea enzimelor. Laboratorul de Cercetare Carlsberg ramane o perla a coroanei in caseta de bijuterii a companiei Carlsberg; aceasta bere, prima bere lager de calitate, a fost reprodusa in onoarea realizarilor istorice in cercetarea stiintifica si a capacitatilor sale din prezent”, adauga Erik Lund.

Despre Laboratorul de Cercetare Carlsberg

Laboratorul Carlsberg a luat fiinta in 1875 pentru a realiza progrese in ceea ce priveste intelegerea stiintifica a proceselor de maltificare, fermentare si producere a berii. Este renumit pentru cateva descoperiri stiintifice extraordinare din secolul trecut, incepand cu metoda de purificare a drojdiei descoperita de prof. dr. Emil Chr. Hansen; contributiile sale au continuat cu scara pH, conceptul de structura proteica si caracterizarea enzimelor, care acum permite spalarea rufelor la temperaturi scazute. Afla mai multe la www.carlsberglab.com

Despre URBB

URBB a adus in Romania in anul 2001 berea Carlsberg, una dintre cele mai apreciate beri din segmentul Super Premium.

URBB  este unul dintre cei mai mari producatori de bauturi de pe piata locala, fiind prezent pe piata berii si a bauturilor racoritoare. Portofoliul companiei cuprinde exclusiv marci premium: pe piata berii, marcile Tuborg, Carlsberg, Holsten, SKOL, Guinness, Weihenstephaner Hefe WeissBier,  Kilkenny, cidrul premium Somersby, precum si Granini pe piata bauturilor racoritoare.